back to top
39.8 C
Узбекистан
Среда, 14 мая, 2025

К каким последствиям может привести ликвидация Института археологии в Самарканде как самостоятельного учреждения?

Топ статей за 7 дней

Подпишитесь на нас

51,905ФанатыМне нравится
22,961ЧитателиЧитать
7,560ПодписчикиПодписаться
Никто не мог предполагать, что Институт археологии Академии наук, созданный в в Самарканде1970 году и внесший огромный вклад в изучение истории нашей страны, через полувека станет филиалом без статуса юридического лица.

Да, к сожалению, так и есть. Институт археологии должен был в этом году отметить свой полувековой юбилей. Институт, который постановлением Президента в феврале 2017 года был превращен в Институт археологических исследований имени Я. Гулямова, коренным образом сменил свой статус, став только филиалом Национального центра археологии без… печати, расчетного счета в банке.

Прошло более одного года, как в системе Академии наук был создан Национальный центр археологии. А Институт археологических исследований  был преобразован в Самаркандский институт археологии им. Я. Гулямова и вошел в состав нового Центра, как филиал без статуса юридического лица.

Как часто у нас случается коренным образом была искажена хорошая идея. Во время посещения Шавката Мирзиёева древнего городища Ахсикент в феврале 2019 года была высказана идея о создании Национального центра археологии. Центр, функционирующий в системе Академии наук, должен был координировать археологические исследования в стране. Но тогда не было и речи о ликвидации статуса Института археологических исследований, который за полувековой период своего существования внес огромный вклад в изучении первобытной, древней и средневековой истории всей Центральной Азии. Институт, как академический научный центр известен ученым и исследователям во многих странах мира.

«Само по себе предложение главы нашего государства о создании Национального центра археологии является своевременным и актуальным. Так как в нашей стране археологическими раскопками наряду с учеными Институтов археологии и искусствознания АН, занимаются  и экспедиции ряда вузов и музеев. Но никто не координирует эти исследования. Можно возложить Центру эту задачу», – сказал ведущий специалист Института археологии Амриддин Бердимуродов.

Предложение создать Центр преподносится, как значительный вклад в развитии науки. Как будто до этого в Узбекистане никаких археологических исследований не проводилось. Но, в такое это могут поверить только те, кто не знакомы с деятельности Института археологических исследований. На самом деле, большинство из тех задач, которые поставлены перед Центром, давно выполняются институтом и являются повседневной работой  коллектива.

Для тех, кто незнаком с деятельностью Института археологических исследований, хотелось бы напомнить: в 1970 году Институт археологии отделился, как самостоятельное научно-исследовательское учреждение из состава Института истории Академии наук. В этом большая заслуга руководителя Узбекистана Шарофа Рашидова, академиков Ибрагима Муминова и Яхьи Гулямова.

В становление института и формирование его научного потенциала внесли большой вклад молодые кадры, обучившиеся в признанных научно-исследовательских центрах Москвы, Ленинграда (Санкт-Петербурга), Новосибирска.

Институт выполняет научные исследования в разных направлениях. Это –  археология, нумизматика, антропология, химико-технологические исследования, история древнего общества и государственности.


К сожалению, сегодня есть те, для кого не важен успех общего дела, развитие общества и государства. Ради определенной выгоды такие люди готовы на многое.  Вот и в этом случае, спустя всего несколько лет после открытия Института археологии в Самарканде, начались подковерные интриги ради перевода НИИ в Ташкент.

В 2016 году вновь распространяются слухи о необходимости перевода института  в столицу и предпринимаются практические шаги в этом направлении. Как утверждает А.Бердимуродов, усилиями Ш.Мирзиёева был положен конец этим слухам.

«Теперь эти люди начали искать другие пути осуществления своего замысла. Решили прекрасную идею создания Национального центра археологии использовать для реализации своей мечты. Почему национальная программа развития археологической науки должна страдать ради интереса трех-четырех ограниченных людей?», – говорит собеседник.

У некоторых может возникнуть вопрос: может к лучшему закрытие Институт археологических исследований в Самарканде и включения его в состав Национального центра археологии?

Сотрудники института считают, что это не так. Успех любого дела, в том числе и в науке, решают квалифицированные кадры. Основная часть ученых-археологов, экспертов и специалистов формировались именно в Самарканде.

Сегодня в институте научно-исследовательской деятельностью занимаются около 20 молодых ученых. Многие из них приобрели в Самарканде квартиру, обустроены и имеют возможность спокойно заниматься научной работой. У них нет возможности в Ташкенте купить квартиру и, что будет с ними?

В последние годы растет количество мировых научных центров, желающие сотрудничать с Институтом археологических исследований. Так, в 2018 году институт принимал участие на конкурсе Международного фонда культурного наследия Корейской Республики и выиграл грант на сумму 3,6 млн долларов. Средства гранта планировалось направить на создание современной научной лаборатории,  а также исследования и раскопки памятника античности и раннего средневековья Кулдортепа в Ургуте и создания музея под открытым небом. Каким образом филиал, не имеющий юридического статуса в составе всего 15 сотрудников, может справиться с этой задачей?

Закрытие самостоятельного научно-исследовательского института негативно скажется и на международных связей. В настоящее время в институте созданы хранилища-лаборатории узбекско-американской, узбекско-французской, узбекско-итальянской, узбекско-китайской, узбекско-японской международных научных экспедиций. Зарубежным ученым хорошо известен институт. Для иностранных коллег созданы все необходимые условия не только для плодотворной работы, но и проживания.

Следует отметить, что в институте формировалась группа специалистов, способных с высоким профессионализмом реставрировать настенные росписи и всех уникальных артефактов.

Часть реставраторов повышали свою квалификацию в Лувре (Франция) и Эрмитаже (Санкт-Петербург). Стоит, опираясь на их опыт и мастерство, создать школу молодых реставраторов. Распад коллектива отрицательно скажется на археологической науке. 

Во время своего посещения Института археологических исследований застал за работой заведующую лабораторией реставрации и консервации Марину Реутову. Она реставрировала уникальную находку – деревянное панно, обнаруженное при раскопке загородной резиденции согдийских правителей – ихшидов, расположенной недалеко от Самарканда.  

М.Реутова, которая вот уже 44 года трудится в этой лаборатории, говоря об особой ценности панно, рассказала, что в 2022 году во Франции состоится выставка, посвященная культуре и искусстве Узбекистана. Специалисты Лувра в рамках подготовки к выставке были в нашей стране и из Самарканда для выставки выбрали только обуглившееся панно. Поэтому сейчас идет п работа над его реставрацией.

В стенах института были подготовлены известные ученые. «Мы, сотрудники Института археологических исследований, по праву гордимся, тем, именно здесь начинали свой путь в науке пять академиков. Ни одна отрасль науки в нашей стране не может похвастаться таким результатом», – сказал доктор исторических наук, завотделом Абдусобир Раимкулов. В конце он привел ряд аргументов, которые объясняют причину не согласия группы научных работников института с произошедшими изменениями в статусе учреждения.       

Во-первых, сложно плодотворно работать в учреждении, которое не имеет юридического статуса, не может самостоятельно решать самые насущные задачи, стоящие перед коллективом.

Во-вторых, ежедневно сталкиваясь с препятствиями в решении экономических, финансовых, организационных проблем, сотрудники теряют веру в будущее своего родного института, что отрицательно влияет на рабочую обстановку, приводит к апатии.

В-третьих, сотрудники института для получения любого документа, например, справки о зарплате или разрешения на краткосрочную командировку в соседнюю область, обязаны поехать в Ташкент в Национальный центр археологии.

В-четвертых, сотрудники филиала для оформления хозяйственного договора с организациями, вынуждены по нескольку раз поехать в Ташкент, остановиться в гостиницах. По этой причине многие сотрудники лишились возможности заключить такие договора на 2019-2020 годы, что отрицательно сказалось на финансовом состоянии учреждения.

В-пятых, международные археологические экспедиции формировались и вели успешную деятельность в Институте археологии, расположенном в Самарканде. Нынешнее состояние института приводит к ослаблению международных связей, что может иметь пагубные последствия на результативность археологических исследований.

В-шестых, Институт археологических исследований в результате скрытых действий своего руководства, о которых не знали сотрудники, лишился статуса и превратился в безликое, посредственное учреждение.

А.Раимкулов считает, что у Института археологических исследований и Национального центра археологии разные задачи. Если центр призван координировать все работы в области археологии, решать возникающие организационные проблемы, то институт должен заниматься фундаментальными исследованиями, позаботиться о подготовки высококвалифицированных кадров из числа молодых сотрудников.  

Он также назвал и другие задачи, стоящие перед Национальным центром археологии

Во-первых, многие известные музеи мира хотят экспонировать у себя ценные археологические находки, обнаруженные во время раскопок в нашей стране. Центр может заниматься подготовкой экспонатов.

Во-вторых, на территории страны ежегодно открываются и изучаются десятки археологических объектов.  Центр мог бы позаботиться  об их превращении в объекты туризма.

В третьих, ежегодно вузы страны готовят более 50 бакалавров и десятков магистров по специальности археология. Но нет должной координации между Минвузом и академическим институтом о будущей работе, подготовленных специалистов. Такую задачу можно возложить на Национальный центр археологии.

Можно с уверенностью сказать, что восстановление прежнего статуса Института археологических исследований и его совместная работа с Национальным центром археологии послужит улучшению качества научных исследований в истории и археологии, еще большему росту престижа нашей страны на международной арене.

Необходимо также учитывать то, что Президент уделяет особое внимание развитию науки и образования в регионах. С этой целью создаются отделения Академии наук и создаются вузы в областях. Как в этих условиях Самарканд, по праву считающийся одним из признанных центров науки, культуры и образования, а также расположенный в географическом центре страны, оставить без НИИ?

Тошпулат Рахматуллаев, собкор по Самаркандской области

Фото автора

14 КОММЕНТАРИИ

  1. Да а а история нас ни к чему не учит??Делаем шаг вперёд и два назад. Ведь самые прогрессивные руководители всегда создавали институты,изучали науки. Как жили и работали наши мыслители ?? Видимо наше поколение ни когда не вырастить учённых. Точно такое состояние с нашим институтом Узбекского языка.

  2. Такие опытные люди там работают. При переводе в Ташкент они не смогут переехать. Останутся в Самарканде. А без людей какой это институт. Какие кадры. Жаль. Такой опыт работы останется без надобности. Что за люди пошли. Свои интересы ставят выше интересов науки

  3. Как всегда кучке политикам наука не нужна, не дай бог научно подкованные и квалифицированные люди появятся.

  4. Интересно, автор сам читал о чем пищет? Говорить что в институте сейчас работает «около 20 молодых ученных», а в другом месте пищет » институт с 15 сотрудниками». О основателях институт говорится о Ш. Рашидове и Я. Гулямове, а о человеке который создал институт А. АСКАРОВЕ ничего не говорится.))))) вы интереосвались почему? Потому что создател институт, создател дома для институт А. Аскаров не очень хороших отношениях с. А. Бердимурадовом. А о настоящей целе постановление 792 ничего не сказано. Это ещё раз доказываеть что когда не знаещ истинну не надо говорить об этом.)))))))

    • Ну если цепляться к словам, то можно к любой мелочи придраться. Тут в интервью было сказано что работают около 20 молодых ученых, среди которых некоторые перешли в Центр археологии, так как был набор для пополнения штата нового учреждения. Автор статьи Рахматуллаев упомянул о трех знаменитых ученых — Ш. Рашидов, И. Муминов, Я. Гулямов, которые были инициатором этой идеи создания Института археологии в древнем Самарканде. Тут надо учесть, что лишение юридического статуса Института археологии не решался личными неприязнями двух бывших директоров А. Аскарова и А. Бердимуродова. Это было решением новоиспеченных руководителей института, которые совершили такую ужасную ошибку без обсуждения с коллективом института в Самарканде.

  5. Благодаря этому постановление многие археологи которым прищлось уйти вернулись в институт. А. Искандерова, А. Атаходжаев, А. Аскаров(первый директор,академик), Р. Сулайманов (доктор наук 2директор института), С. Баратов, С. Мустафакулов. Молодой ученный которому прищлось уходит в Турцию вернулся и было принято на работу.

    • Человек, знающий историю института археологии

      Видимо Сурат Вы один из тех молодых ученых, который не знает всей истории института. Если сказать об увольнениях сотрудников института, то упомянутые выше А. Аскаров и Р. Сулейманов переехали в Ташкент после выхода на пенсию, С. Баратов и С. Мустафакулов работали всегда в упомянутом институте. А. Атаходжаев уволился по собственному желанию, по какой причине Вы можете у него самого спросить. А. Искандерова после завершения докторантуры, работая в Международном институте центральноазиатских исследований в должности ведущего специалиста по науке вернулась на полную ставку на свое место. Молодой ученый уехавший в Турцию, вернулся по причине начала пандемии и ему пришлось вернуться обратно. Ему повезло, что шел набор в Центр и в институт археологии и таким образом был пополнен штат. Слава богу в Институте археологии работают истинные археологи, чем в Национальном центре, где штат был заполнен историками, этнографами, востоковедами, где процент археологов составляет всего лишь 30 процентов. Таким образом Институт археологии им. Я. Гулямова должен иметь юридический статус, как полноценная научная организация.

  6. Видимо, новое руководство лоббирует перевод в столицу, т.к. новый директор Максудов Ф. сам оттуда, наверное в этой связи в спешном порядке форсируется получение степени доктора последним, по возвращении из Турции, о чем писал предыдущий «оратор». Скорее всего, при назначении Бердимурадова директором, а Анарбаева зав. ташкентским отделением и началось это противостояние. А вообще, причина до нельзя банальна, как мне кажется, и не совсем во благо науки пекутся «лоббисты»…

  7. Ўзбекистон Республикаси Фанлар академияси Миллий археология марказини ташкил этилиши ва Археология институтининг мақоми тўғрисида айрим мулоҳазалар
    Ўзбекистон Республикаси Вазирлар Маҳкамасининг 21.09.2019 й. N 792 “Археологик тадқиқотларни тубдан такомиллаштириш тўғрисида” қарори қабул қилинди. Бу қарор Ўзбекистонда археология фанини ривожлантириш борасидаги муҳим қадамдир. Қарорда Тошкент шаҳрида Фанлар академияси тизимида Миллий археология марказини ташкил этиш вазифаси ҳам қўйилди, лекин афсусланарли томони шундаки, бу қарорда Самарқандда жойлашган ЎзР ФА Археология институти марказнинг юридик мақомга ҳам эга бўлмаган филиали даражасига туширилди.
    Тўғри, миллий археология маркази очилишини қўллаб-қувватлаймиз, бу бугунги кунда жуда зарур деб ҳисоблаймиз, лекин нима учун бор бу институт филиал даражасига туширилиши керак? Самарқанддаги ФА Археология институти юридик мақоми тикланган ҳолда қайта ташкил этилиши лозим деб ҳисоблаймиз. Сабаби, биринчидан, бу ерда тайёр моддий-техник база, илмий салоҳият, фундментал илмий тадқиқотлар натижалари мавжуд ва бугунги кунда институт олимлари Франция, Япония, Корея, Хитой, АҚШ, Россия, Италия, Польша, Германия каби давлатлардаги йирик университетлар, музейлар ва археология марказлари олимлари билан самарали ҳамкорликни давом эттириб келмоқда. Институт ташкил этилгандан кейин ўтган йигирма йилдан ортиқроқ вақт мобайнида Ўзбекистонда археология фани юксак суратлар билан ривожланди. Қадимги тош даври, энеолит неолит даврлари, бронза ва илк темир даври, антик ва ўрта асрлар даври, археологик топилмаларни тиклаш ва консервация қилиш каби йўналишларда бир қатор илмий мактаблар шаклланди ва Археология институти нафақат Ўрта Осиёда (Ўрта Осиёдаги бешта республика назарда тутилмоқда), балки собиқ иттифоқ миқёсида ҳам археология фани соҳасидаги пешқадам институтлардан бирига айланди. Ўзбекистон Мустақиллиги давригача институдан ўндан ортиқ фан докторлари, тўртта академик, ўттиздан ортиқ фан номзодлари, бешта давлат мукофоти соҳиблари етишиб чиқди.
    2018 йилда институт Жанубий Кореядаги Маданий мерос халқаро фондининг танловида иштирок этиб, 3 миллион 600 минг АҚШ долларилик грант соҳиби бўлди. Бу маблағга институтда энг замонавий илмий лабораториялар барпо қилиш, Ургут туманидаги антик ва илк ўрта асрларга оид Қулдортепа шаҳарчасини очиб, ўрганиш, очиқ осмон остидаги музейга айлантириш мўлжалланмоқда.
    Археологик тадқиқотлар институти жойлашган манзил бугунги кунда хорижлик археологлар учун ҳам ҳар томонлама қулай маконга айланган. Улар шу ерда яшайдилар ва топган археологик артефактларни институт биносида сақлаб, илмий таҳлил қиладилар. Шу сабабли улар маблағ сарфлаб, институт биносида қулай омбор-лабораторияларини барпо қилганлар. Бугунги кунда Ўзбекистон-Хитой, Ўзбекистон–Франция, Ўзбекистон–Япония, Ўзбекистон–Америка, Ўзбекистон–Италия халқаро илмий экспедициялар омбор-лабораториялари барпо қилинган. Институтнинг ёпилиши эса халқаро илмий алоқаларга бевосита зиён етказиши аниқ. Иккинчидан, Самарқанд мамлакатимизда энг кўп археологик ёдгорликлар жойлашган ҳудуд ва бу борада дунёга республикамизнинг бошқа ҳудудларига қараганда кўпроқ ва яхшироқ танилган, учинчидан, келгусида Самарқандни туризм шаҳрига айлантиришда Миллий археологик марказининг айнан Самарқандда ташкил этилиши ўзининг ижобий таъсирини кўрсатади, тўртинчидан, нима учун янги марказу-институтлар фақат пойтахтда очилиши керак, биз бу билан вилоятдаги ёшлар имкониятини чеклаб қўймоқдамиз, аксинча, ёшларни илм-фанга кўпроқ жалб этиш учун илмий-тадқиқот муассасаларни кўпроқ чекка ҳудудларга чиқариш мақсадга мувофиқдир, бешинчидан, марказнинг айнан Самарқандда жойлашиши бир тарафи Бухоро, Қашқадарё, Сурхондарё, Қорақалпоғистон, иккинчи томондан Тошкент, Жиззах ва водий учун ўрта марказ бўлиши археология соҳасида илмий тадқиқот ишлари олиб бораётган изланувчилар учун қулай макон бўлиб ҳисобланади. Албатта, ахборот-технологиялар асрида ҳудуд узоқлиги унчалик кўп аҳамият касб этмайди, лекин барибир марказ узоқ-яқинлиги ҳам қандайдир маънода ўзининг таъсирини кўрсатади албатта, олтинчидан, Самарқандда археология соҳасида салоҳиятли илмий кадрлар шаклланган ва бугунги кунда айнан археология соҳасида фаол иш олиб бораётган ёшлар ҳам кўпчиликни Самарқандда ташкил этади!
    Корақалпоғистанли археологлар ҳам ушбу институт олимлари билан биргаликда тажриба алмашиб бирга фаолият олиб юритиб келмоқда. Қорақалпоқ давлат университети Археология кафедраси доценти М.Торебеков шу институтта бир неча йиллар вақт давомида илмий стажировкада бўлган, Ўзбекистон Республикаси Фанлар академияси Я.Ғ.Ғуломов номидаги Археология институти ҳузиридаги 07.00.06 – «Археология» мутахассислиги бўйича тарих фанлари доктори даражасини беришга ваколатли Ихтисослашган кенгашда бўлса, М.Кдырниязов докторлик диссертациясин ҳимоя қилган ва шу Илмий Кенгаш аъзози бўлган, доцент Ж.Хакимниязов (т.ф.д. Т.Ш.Ширинов раҳбарлигида) номзодлик, Б.Турганов номзодлик диссертациясин ҳимоя қилди. Қорақалпоқстанли ёш олимлардан А.Искандерова докторантурада тахсил олиб, институтта катта илмий ходим лавозимида ишлаб келмоқда, Н.Сапаров аспирантурада ўз тажрибаларин орттириб, бугинги кунда Миллий археология маркази Самарқанд филиали билан биргаликда илмий ишларин давом эттириб келмоқда. Археология кафедраси ўқитувчилари А.Алимбетов, С. Сайпов, Ф. Утепбергеновлар бугунги кунда Миллий археология марказиниг Самарқанд филиали илмий ходимлари билан ҳамхорликда илмий ишларин олиб бармоқда. Хозирда катта илмий ходимларимиздан М.Толыбаев илимий раҳбар қилиб профессор Т.Шириновни, Б.Мадияров т.ф.н. Б.Сайфуллаевни илмий раҳбар қилиб бекитилган ва ҳамхорликда илмий ишлар олиб бармоқда.
    Шундай қилиб Ўзбекистон Республикаси Фанлар академияси Миллий археология маркази Самарканд филиали (аввалги Я.Ғ.Ғуломов номидаги Археология институти) ўтган давр мавойинда ва бугунги кунда ҳам Қорақалпоқ давлат университети Археология кафедраси археологлари учун таянч илмий марказ сипатида биргаликта илмий ишлар олиб бармоқда.
    Коракалпоғистан Республикаси ҳудудида археологик ёдгорликлар анчагина. Уларнинг кўпшилиги ҳозирда ўз тадқиқотларин кутмоқда. Шундай экан талаблардан келиб чиқиб келажакда Самарканд археология институти билан биргаликда дала амалиётларин ишларин олиб бориш бўйича шартномалар тузилган. Айниқса, бу ишларга институтнинг етакши олимлари билан биргаликда чет еллик мутахассислар билан янги инновацион тадқикот методлари асосида илмий ишлар олиб бориш режалаштирилмоқда.
    Самарқанд шаҳри шарқ гавҳори ҳисобланиб, Ўзбекистоннинг марказида жайлашган, шунингдек Самарқанд шаҳри ва атирофида бир нечта қадимги даврдан бошлаб ўрта асрларга тегишли кўплаб ноёб археологик объектлар мавжуд. Шунунгдек бизлар, Самарқанддаги Ўзбекистон ФА археология институтини юридик макомга эга илмий марказ бўлганин мақуллаймиз ва қўллаб қуватлаймиз!

    Қорақалпоқ давлат университети Археология кафедраси
    жамаоси М.Торебеков, Ж.Хакимниязов, А.Алимбетов,
    Ф.Утепбергенов, С.Сайпов, О-Ш. Кдырниязов.

  8. ЎзР ФА тизимида Миллий археология маркази билан Археология институтининг бирга фаолият кўрсатиши, тенг мақомга эга бўлиб, улар ўртасида рақобатни пайдо бўлиши Ўзбекистонда археология фанининг янада ривожланишида асос бўлиб хизмат қилади. Бунга бугунги кунда ушбу фан соҳаси ривожланган Россия, Хитой, Франция, Италия, Япония, Германия каби давлатларда бир нечта илмий тадқиқот муассасалари фаолият олиб боришини мисол қилиб айтишимиз мумкин. Юқоридаги фикр мулоҳазалардан келиб чиққан ҳолда, ярим асрлик фаолият олиб борган Археология институтининг юридик мақоми тикланган ҳолда қайта ташкил этилишини қўллаб қувватлайман.

  9. в развитых государствах имеется несколько региональных научно-исследовательских центров, которые самостоятельно ведут исследования. У нас же идет РЕНЕССАНС. Так что юридический статус это очень важный аспект. Пускай будут несколько институтов

  10. Ассалому алайкум, жуда қайғули бўларди, қолаверса илм олами учун улкан юқотиш.
    Dilbar отправил(-а) Вчера в 19:01
    Dilbar Khon/ Санъатшунос. Германияда, Магбургда яшайди.
    Епилмайди деган умиддаман
    Dilbar отправил(-а) Вчера в 19:25
    Нега доим марказлашган бўлиши керак бизда? Ўзбекистон катта бўлса, ўрганилмаган объектлар кўп, икки секторга бўлиб, шимоли-шарқий худудлар учун Тошкент, жануби-ғарбий ҳудуд учун Самарқанд жавобгар бўлсин.
    Dilbar отправил(-а) Вчера в 19:25
    Жиззахда чегара тортилса.

    Алексей Улько. Синхрон таржимон.
    да, это, конечно, ни в какие ворота не лезет

    Игорь Малкиель. Эрмитажнинг металл бўйича бош реставратори.
    Привет! Очень, надеюсь, что это не случится. Эрмитаж готов поддержать Институт Археологии Самарканда. Необходима поддержка всех организаций мира.

    Аклия Шодмутарова. ТошДУ археология кафедраси битиручвиси. Бельгида музей ходимсаи.
    Ну это уже последняя стадия маразма ! Как можно разрушать то что с таким трудом построено и является гордостью Узбекистана ! Неужели ученых не осталось или наука уже не нужна ?

  11. Ўзбекистонда археология фанини ривожлантириш ҳозирги куннинг долзарб вазифасига айланмоқда, сабаби республикамизда туризмни ривожлантиришнинг энг асосий омилларидан бири археология. Ҳар йили республика ОЎЮ юртларида 50-60, балки 100 дан ортиқ археология бўйича бакалаврлар, 30-40 та магистрлар битиришмоқда (аниқ сонини билмайман). Эртага уларнинг қанчасини сақлаб қолиш мумкин, чунки археологияга ҳаммаси ҳам келавермайди. Шунинг учун Археология институтига юридик мақом бериш фақат археологиянинг ривожланишига хизмат қилиши кўриниб турган ҳақиқатку. Ўзбекистоннинг археологик ёдгорликларини ўн фойизи ҳам ўрганилгани йўқ, Нукусда, Термизда, Андижон ёки Фарғонада, регионал тарзда кичикрок археологлар гуруҳи билан бир нечта институтлар очиш даври келди. Самарқанддаги ЮНЕСКОнинг Марказий Осиё тадқиқотлари институтида ўн кишига яқин одам ишлайди. Мана шунчагина ходим билан улар қанча катта ишлар қилишаяпди. Самарқанддаги Археология институтини мустақил институт мақомини яна олишини нима зарари бор. Фақат алоҳида бухгалтерия очишга Молия вазирлиги рухсат бермаяпди, деган баҳонадан бошқа бирор бир жўяли сабаб йўқ. Уч йил давомида Миллий марказга янги штатлар берилиши қарорда бор, унинг деярли ярмига Самарқанд ҳам давогарлик қилади. Штатлар фақт Тошкент учун эмас. Самарқандга ажратиладиган штатлар ичидан иккитасидан бухгалтерия ташкил этиш мумкинку, Қолаверса бухгалтерларнинг ойлиги ҳам кам. Институтнинг мустақиллигига қарши чиқаётганлар бу тадбирнинг зарарли эканлигини исботлай оласизларми ? Гап талашманглар, одамларнинг ўзаро муносабатларига урғу берманглар, Бу ерда гап 50 йиллик бутун бошли институтни тақдири тўғрисида кетаяпди. Икки киши бўлиб битта фирма очса ҳам давлат муҳр берадику. бутун бошли институт ўз муҳрига эга бўлмаслиги кулгули эмасми.

  12. Мана сўнгги уч йилликда кўплаб университетларда археология йўналиши бўйича бакалаврлар тайёрланмоқда. Шунинг учун алоҳида юридик мақомга эга бўлган ҳудудий илмий тадқиқот муассасалари фаолиятини йўлга қўйиш жуда муҳимдир. Ҳар бир ҳудуднинг илмий салоҳиятини ошириш, маҳаллий кадрларни шакллантириш ҳозирги кундаги давлатимиз раҳбари томонидан қўйилаётган энг долзарб вазифалардан саналади. Етук кадрларни тайёрлашда катта тажрибага эга бўлган Самарқанддаги археологик тадқиқотлар институтининг юридик мақомини тиклаш бу адолатли қарор бўлади. Анъаналарни ҳурмат қилиш бу аждодларимиздан қолган меросдир.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

Последние новости

Международный инновационный университет Узбекистана заключит Соглашение о сотрудничестве с НГЛУ

Нижегородский государственный лингвистический университет им. Н.А. Добролюбова заключит соглашение с Международным инновационным университетом Узбекистана. Также достигнуты договоренности о создании...

Больше похожих статей